sâmbătă, 18 august 2012

DESPRE ELITE

Nu urmăresc presa scrisă, nici cea politică, nici pe cea culturală, nu ştiu dacă are careva curajul să scrie despre existenţa elitelor. Am reţinut dintr-o carte faimoasă o frază programatică. Nimic nu distruge mai temeinic un popor decât absenţa elitelor. Nimic nu distruge mai temeinic un popor decât dacă este condus de incompetenţi, de jigodii politice, de o bandă de monştri. În revista CULTURA, apărută sub egida Fundaţiei Culturale Române, condusă de Augustin Buzura, Angela Martin publică un editorial intitulat cu mare inteligenţă: "Protezele Puterii", un articol în care scrie cu multă eleganţă despre elitele româneşti, lăudătorii sacerdoţi ai lui Traian Băsescu. Autoarea articolului nu citează nici un nume de fruntaş român ajuns în elită. De fapt spune ea, nu avem decât o auto proclamată elită culturală, economică, politică. Ţara noastră se bucură doar de prezenţa unei false elite ridicate pe spatele politicienilor care la rândul lor sunt cauţionaţi de aceste grupuri care-şi fac din elogiu lui Băsescu et compani, un adevărat modus vivendi. Cărtărescu îl adoră pe Băsescu fără limite, îl consideră un zeu şi nimic mai mult. Se spune, şi e şi adevărat, că omul devine ceea ce admiră, iubeşte adoră. Nu mă îndoiesc de faptul că atât Cărtărescu cât şi Patapievici, cât si tonţii de la B1tv, respectiv Oancea şi prostovanii lui slujbaşi sunt asemenea lui Băsescu.
Cândva de mult, existau elite naturale, aristocraţi, cu titluri nobiliare care-şi protejau ascendenţii şi descendenţii. Existau înscrisuri care le confereau statutul de elite politice, economice, sociale, culturale. Nu toţi aristocraţii meritau să fie elite, dar erau prin naştere. Societăţile moderne, cele născute în focul revoluţiilor n-au mai avut nici un criteriu stabil de alegere a elitelor. Aşa încât elitele politice au fost şi vor fi mereu, nişte persoane dubioase, moşite în societăţi secrete, ale căror scopuri nu pot fi analizate la lumina zilei. Se complotează împotriva societăţilor umane, aceste false elite distrug omenirea neştiind că de fapt se autodistrug. Dar îşi spun probabil că oamenii sclavi vor prăsi în continuare destui sclavi care să le asigure şi lor eternitatea.
Elitele economice nu pot fi considerate elite . Sunt nişte oameni bogaţi, probabil şi inteligenţi, feroci, fără urmă de Dumnezeu. Elitele culturale au dispărut odată cu elitele naturale. În societate se rânduiesc numai cei care se agaţă de pulpanele celor ce deţin puterea fie economică sau politică. Se urmăreşte cu bună ştiinţă teşirea societăţilor, omogenizarea lor. Să nu mai existe nici un fel de elite. Acum suntem în faza în care avem parte de fasele elite, iar după dispariţia lor nu vom mai avea decât nişte feroci oameni politici. Omenirea trebuie globalizată şi condusă de bancheri. Bancherii sunt oricum criptocraţi.