sâmbătă, 28 mai 2011

PRIVILEGII, Angela Martin

Volumul de interviuri semnat de Angela Martin, apărut în colecţia " Cultura Dialogului" la editura Fundaţiei Culturale Române, reuneşte personalităţi puternice din cultura europeană şi nu numai. Volumul începe cu dialogul autoarei cu Vintilă Horia. Discuţia atinge puncte fierbinţi, întrebările ţintesc spre obţinerea unor răspunsuri care ţin de esenţa personalităţii unui scriitor de mare forţă, român aflat în exil, obligat să se adapteze la un alt stil de existenţă, la un alt mod de viaţă.
Cu tact, cu inteligenţă, Angela Martin oferă fiecărui interlocutor şansa să fie sincer, să privească retrospectiv o existenţă plină de împliniri sau eşecuri, să facă reevaluări ale momentelor cruciale şi să aprecieze calitatea timpurilor care vor veni şi care îşi anunţă deja duritatea, pragmatismul, absenţa frumuseţii de tip renascentist.
De remarcat tristeţea lui Florin Constantiniu, care crede că românii şi-au pierdut definitiv şansa de a mai face istorie. De fapt românii n-au fost niciodată capabili să facă istorie, au îndurat istoria făcută de alţii. Remarcabilă e şi observaţia Prinţesei Margareta de România, anume că România este azi la fel de devastată de patimile politice precum în vremea lui Ionel C Brătianu, când a adus domnitor un principe străin, respectiv pe Carol de Hohenzolern. De fapt principesa spune textual: România nu-i azi mai devastată de patimile politice decât era altădată.
Impresionantă e şi confesiunea lui Augustin Buzura. A avut de luptat nu doar cu bestialitatea securiştilor, a trebuit să îndure şi invidia colegilor de breaslă.
Un excelent moment de reflectie asupra prezentului şi o privire crispată spre viitor. De fapt în prezentul nostru abrutizat de nerăbdare, incultură, de puterea devastatoare a banilor, viitorul îşi pierde complet orice valoare. Nu mai există.

2 comentarii:

Anonim spunea...

well, that's very good

Anunturi spunea...

Buna ziua,

As dorii sa stiu daca sunteti interesat de un schimb de link/post.

Indiferent de raspuns astept email la office@online-anunturi.com

O zi buna.