sâmbătă, 28 mai 2011

PRIVILEGII, Angela Martin

Volumul de interviuri semnat de Angela Martin, apărut în colecţia " Cultura Dialogului" la editura Fundaţiei Culturale Române, reuneşte personalităţi puternice din cultura europeană şi nu numai. Volumul începe cu dialogul autoarei cu Vintilă Horia. Discuţia atinge puncte fierbinţi, întrebările ţintesc spre obţinerea unor răspunsuri care ţin de esenţa personalităţii unui scriitor de mare forţă, român aflat în exil, obligat să se adapteze la un alt stil de existenţă, la un alt mod de viaţă.
Cu tact, cu inteligenţă, Angela Martin oferă fiecărui interlocutor şansa să fie sincer, să privească retrospectiv o existenţă plină de împliniri sau eşecuri, să facă reevaluări ale momentelor cruciale şi să aprecieze calitatea timpurilor care vor veni şi care îşi anunţă deja duritatea, pragmatismul, absenţa frumuseţii de tip renascentist.
De remarcat tristeţea lui Florin Constantiniu, care crede că românii şi-au pierdut definitiv şansa de a mai face istorie. De fapt românii n-au fost niciodată capabili să facă istorie, au îndurat istoria făcută de alţii. Remarcabilă e şi observaţia Prinţesei Margareta de România, anume că România este azi la fel de devastată de patimile politice precum în vremea lui Ionel C Brătianu, când a adus domnitor un principe străin, respectiv pe Carol de Hohenzolern. De fapt principesa spune textual: România nu-i azi mai devastată de patimile politice decât era altădată.
Impresionantă e şi confesiunea lui Augustin Buzura. A avut de luptat nu doar cu bestialitatea securiştilor, a trebuit să îndure şi invidia colegilor de breaslă.
Un excelent moment de reflectie asupra prezentului şi o privire crispată spre viitor. De fapt în prezentul nostru abrutizat de nerăbdare, incultură, de puterea devastatoare a banilor, viitorul îşi pierde complet orice valoare. Nu mai există.

sâmbătă, 7 mai 2011

DESPRE COMUNISM.

Regimurile comuniste au ţintit la crearea unui om nou care trebuia să semene cu o furnică într-un muşuroi, să n-aibă identitate, onoare, demnitate, sentimente, credinţă şi nădejde. Pentru a reuşi crearea unui asemenea tip de om trebuia instituit un aparat educator. Aceşti educatori trebuiau să-i smulgă omului demnitatea, identitatea, onoarea, inteligenţa, credinţa, nădejdea. Dar numai celor care aveau asemenea calităţi. Căci nu se putea smulge onoarea unui ins care nu avea onoare. Regimurile comuniste au fost instituite de mai marii lumii pentru a ajuta omenirea să se autodistrugă fizic şi psihic. Călăii regimurilor comuniste au sfârşit prin a se autodistruge. Nu aveau scăpare. Nimeni nu are scăpare dacă trece dincolo de frontiera impusă de Creator între lumi. Lumea fizică n-are multe dimensiuni, lumea nonfizică are multe, foarte multe dimensiuni. Se ştie că în univers acţionează legea Universală care menţine echilibrul universului. N-avem cum să ştim dacă regimurile comuniste au fost opera răului sau a binelui de îndată ce în univers nu există bine sau rău, există o singură lege, legea atracţiei şi a respingerii. Un sentiment de o anume intensitate atrage un sentiment de aceeaşi natură. Ura atrage ura, iubirea atrage iubirea.
Începutul Evului mediu pământesc a generat multă ură şi cruzime pe pământ, moartea făcea ravagii. ciuma de toate felurile devasta populaţiile. Era oare asta expresia sentimentelor făpturilor pământului din urmă cu un mileniu?
Pe pământ oamenii în massă trăiesc într-o totală ignoranţă. Şi cred că asta e voinţa celor de Sus care monitorizează viaţa pe planeta Pământ.

joi, 5 mai 2011

ANGELA MARTIN : privilegii

Volumul de interviuri publicat de Angela Martin la editura Fundaţiei Culturale Române, în colecţia Cultura Dialogului, reuneşte zece interviuri, cu zece personalităţi culturale ale momentului, atât din România cât şi din străinătate. Există preocuparea constantă a autoarei de a afla de la intervievaţi răspunsul la întrebările care frământă întreaga planetă. Vintilă Horia, Jean Starobinski, Thierry de Montbrial, Florin Constantiniu, Lavinia Betea, Kjell Espmark, Jean Askenasy, ASR Principesa Margareta a României, Jaap Lintvelt, Augustin Buzura.
Vintilă Horia: Gândesc în limba română, azi, ca şi întotdeauna.
Jean Starobinsky: Ştiu ce urări să-mi doresc din partea prietenilor.
Thierry de Montbrial: Să acţionăm ca şi cum ar exista cu adevărat un sens al istoriei.
Florin Constantiniu: Naţiunea română nu mai are putere să facă istorie.
Lavinia Betea: Cei ce n-au suferit se erijează, în numele suferinţei altora, în justiţiari.
Kjell Espmark: Călătorii dincolo de drumurile bătute.
Jean Askenasy: Kohinoor-rul din coloana universului.
ASR Principesa Margareta a României: România are de ales între a rămâne la stadiul de haos creator sau a începe să construiască instituţii durabile.
Jaap Lintvelt: Punct de vedere şi viziune.
Augustin Buzura: Mai mult decât propria-mi suferinţă mă doare suferinţa altora.