Titlul cărţii lui Mircea Cărtărescu, DE CE IUBIM FEMEILE, mă intrigă de fiecare dată când dau peste el şi mă întreb de ce atâtea femei celebre, autoare de romane uluitoare n-au avut ideea să se întrebe de ce iubim bărbaţii. Păcatele mele, iubim că iubim, n-avem nici un motiv serios, bătut în cuie pentru care să spunem uite de asta iubim femeile, sau invers, bărbaţuii. Începând chiar de azi, las totul la o parte şi voi scrie cumva ceva, ca un răspuns la întrebarea de ce iubim bărbaţii, de ce-l iubim pe Cărtărescu, un bărbat atât de, cum să-i zic, îl iubim că e şi el un omuleţ acolo, plin de bune intenţii şi plin de dorinţe neîmplinite.
Recunosc că am iubit un singur bărbat şi nu ştiu de ce, n-am mai avut resurse să mai iubesc pe careva. L-am iubit pe LIviu Călin. Atât de mult l-am visat, atât am mers, atât am vorbit, atât de tare până şi umbra i-am iubit, încât nimic nu mi-a mai rămas din mine. Iubirea e un sentiment minunat. Sfântul Augustin spune: Iubeşte şi fă ce vrei. Dacă plângi, să plângi din iubire. Dacă strigi, să strigi din iubire. Dar iubirea sfinţilor nu se potriveşte cu aceea a oamenilor. Oamenii iubesc la fel cum iubeşte Cărtărescu. Lumeşte. Mărunt. Fără amplitudine. Iubirea sfinţilor e mântuitoare, iubirea lumească rămâne destul de adesea la nivelul epidermei.
- Poate că niciodată nu te-am iubit mai mult, spune personajul meu Marcel Demetriad, femeii iubite, ca în ziua aia când ai venit la mine să-mi explici. Arătai atât de nemărginit de pierită, de vinovată încât nici nu mă puteam uita la tine. Simţeam că înnebunesc.
De undeva, dintr-un radio uitat deschis, se înălţa o cantată de Bach.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu