vineri, 31 decembrie 2010

LIVIU CALIN

Îmi face mare plăcere sa scriu despre Liviu Călin. După opinia mea a fost o personalitate puternică a literaturii române. S-a născut la Craiova. Era al doilea fiu al soţilor Aurel şi Laura Călin, născută Petrescu fiind cea mai mică dintre fiicele lui Dumitru Petrescu, fostul primar liberal al Craiovei pe o durată de treizeci de ani. Dumitru Petrescu, bunicul pe linie maternă a lui Liviu Călin, avea studii de drept şi de economie făcute la Bucureşti şi Paris. Era mare iubitor de literatură, îl preţuia pe Caragiale şi, ca primar al Craiovei, l-a invitat la Craiova şi a înfiinţat o revistă culturală care n-a apărut decât în câteva numere.
Mai toţi membrii familiei Petrescu aveau mare iubire pentru literatură. O soră a lui Dumitru Petrescu a fost prietenă cu Iulia Hajdeu şi a plecat cu aceasta la Paris. Au rămas împreună până la moartea Iuliei.
Pasiunea pentru literatură s-a perpetuat. Mai târziu, două din fiicele lui Dumitru Petrescu se vor ocupa de literatură, vor scrie proze pentru copii şi vor preda literatura la liceul de fete din Craiova.
Liviu Călin s-a născut într-o familie de intelectuali, iubitori şi creatori de cultură. După studii filologice aprofundate, a început să lucreze în domeniu editorial.

Niciun comentariu: