sâmbătă, 16 iulie 2011

REGELE CAROL AL DOILEA

Răzvan Teodorescu a spus la tvr1 că el este dintre puţinii intelectuali români care îl iubesc pe Regele Carol al Doilea. Pe loc l-am iertat pentru toate ereziile lui feseniste şi pdeseriste. Este foarte adevărat tot ce a spus. Regele Carol al 2-lea a fost foarte iubit în epocă. Îl iubeau femeile de toate rangurile, îl iubeau oamenii inteligenţi, îl iubeau cei care îl cunoşteau şi-l înţelegeau. Carol 2 a fost iubit ca rege, regele Mihai a fost iubit fiindcă era cel mai frumos copil posibil. Şi făcea parte din Regenţă la doar şapte ani. Carol 2 a fost un rege excepţional, mare, un vizionar, un iubitor de cultură şi artă, a încurajat cultura, a fost încoronat la Stockholm ca rege al culturii.
Din povestirile lui Rosetti am înţeles cât era de generos regele cu scriitorii. Despre Arghezi zicea: Ştii ce-i penibil la Arghezi? Faptul că e gata să-ţi încheie şireturile la pantofi pentru cinci lei.
Rosetti îi cerea bani pentru scriitori şi Regele nu ezita să-i dea fără măcar să se opună o clipă. Era generos şi spre deosebire de toţi conducătorii României, avea geniu. Prea puţini erau capabili să-l urmeze. Avea oroare de cearta mizeră şi continua a politicianiştilor români. Din pricina disputelor nesfârşite în Parlament nu putea implementa planurile lui de civilizare a ţării. Când şi-a dat seama ce fel de oameni erau în partide i s-a făcut greaţă şi-a abandonat ţara. Nu-i trebuia o asemenea ţară unde furatul era singura ţintă a tuturor. Marile averi se făceau furând pe rupte. Era totuşi neamţ, nu putea îndura asemenea lipsă de demnitate şi onoare. Aşa zişii intelectuali români de o crâncenă mediocritate l-au urât şi îl urăsc încă fiindcă au suflete mărunte şi aproape sinistre. Să zicem că sunt şi intelectuali cum a fost Rosetti care l-a înţeles şi l-a iubit. L-a iubit pe Carol al 2-lea şi Nicolae Iorga, la iubit şi familia mea şi familia lui Liviu şi păcat că nu mai avem Monarhie, am devenit o Republică păduchioasă şi plină de republicani ca Miţa Baston şi Conul Leonida.

Niciun comentariu: